Wil jij binnenkort thuis een gezellig etentje geven voor vrienden en/of familie? Of een romantisch dineetje voor twee met je partner? Het is natuurlijk heel gemakkelijk om samen of met een groep uit eten te gaan, maar bij iemand thuis eten kan heel gezellig zijn en is daarnaast ook nog eens goedkoper, minder formeel, je deelt zelf de tijd in én je kunt helemaal zelf bepalen wat je eet!
Hieronder geven we een overzicht van aandachtspunten die ervoor zorgen dat jij een succesvol diner thuis kunt organiseren.

 

Gastenlijst maken
Start met nadenken over hoeveel en welke personen je voor het etentje wilt uitnodigen. Houdt er rekening mee dat als je een grote groep uitnodigt, je ook in staat moet zijn om voor zoveel mensen een uitgebreid diner te bereiden. Zeker als je het helemaal alleen moet doen, je een klein keukentje hebt en geen vaatwasser tot je beschikking hebt, kan dit nog wel eens een flinke uitdaging zijn!

 

Datum plannen
Plan een datum om het diner bij jou thuis te houden. Maak bijvoorbeeld een lijstje met mogelijke data, zodat je gasten kunnen aangeven wanneer ze wel of niet kunnen. Houdt er rekening mee dat je voldoende tijd hebt om het etentje voor te bereiden om stress te voorkomen. Plan je diner bijvoorbeeld niet na een drukke werkdag of op een dag dat je allemaal andere activiteiten gepland hebt. Vergeet ook niet de tijd te bepalen waarop je gasten welkom zijn.

 

Thema bedenken
Het is leuk en praktisch om een thema aan je etentje thuis te koppelen. Als je een thema kiest, kun je de ruimte en tafel aankleden aan de hand van dit thema. Daarnaast helpt het ook een selectie te maken uit de vele mogelijke gerechten. Organiseer je bijvoorbeeld een Mexicaanse avond, kies dan gerechten met tortilla´s, rijst, bonen, etc. en dek de tafel in Mexicaanse kleuren of zet bijvoorbeeld kleine cactusjes neer. Uiteraard kun je ook een algemener thema kiezen, zoals ´chique´, ´romantisch´ of ´anders dan anders’ en dit verwerken in de aankleding en gerechten.
Communiceer het gekozen thema ook naar je gasten, zodat ook zij zich kunnen voorbereiden op de avond en eventueel hun outfit op het thema kunnen afstemmen.

 

Uitnodigingen maken
Heb je een datum en tijd gepland waarop je het etentje gaat houden? Dan is het een leuk idee om je gasten formeel uit te nodigen met een zelfgemaakte uitnodiging. Maak bijvoorbeeld zelf een uitnodiging in het gekozen thema of kies voor een kant-en-klare uitnodiging waar je alleen nog je tekst in hoeft te zetten. Vermeld hierop de datum en tijd waarop je gasten welkom zijn, eventueel een verwachtte eindtijd, je adres en contactgegevens én het gekozen thema. Eventueel kun je ze ook via de uitnodigingen vragen om specifieke eet- of dieetwensen kenbaar te maken. Stuur je uitnodigingen minimaal twee weken van tevoren naar je gasten.

uitnodigingskaart
uitnodigingskaart

 

Menu samenstellen
Zodra je de genodigden hebt bepaald, de datum en tijd hebt vastgelegd en het thema hebt bedacht, is het tijd voor het samenstellen van het menu. Houdt hierbij rekening met eventuele eet- en dieetwensen van je gasten. Bedenk daarnaast hoeveel gangen je wilt serveren of dat je liever voor een buffet kiest. Bedenk bij elke gang ook een passende wijn. Als je dit zelf moeilijk vindt, kun je ook hulp vragen aan iemand van een wijnwinkel of slijterij.

Maak het jezelf niet te ingewikkeld. Je gasten verwachten geen menu uit een sterrenrestaurant en daarnaast kunnen eenvoudige gerechten juist heel erg lekker zijn. Ook kan het helpen om al voorbereide producten te kopen die je werk besparen in de keuken, zoals geraspte worteltjes, geschilde aardappelen, gepaneerd vlees, etc. Denk ook na over wat je kunt serveren na het eten, zoals koffie en thee met een likeurtje en iets lekkers.

Kies enkele gerechten die je van tevoren al kunt klaarmaken. Dan hoef je niet alles op de dag van het etentje nog te maken. Ook gerechten die je kunt bereiden of opwarmen in de oven zijn ideaal, want dat geeft jou eventjes wat rust om bij je gasten te zitten.

Selecteer gerechten die je al eens eerder gemaakt hebt. Je weet dat je deze gerechten kunt klaarmaken, dat ze lekker zijn en hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Dit geeft je meer rust op de dag van het diner. Als je kiest voor een nieuw recept, maak dit gerecht dan al een keer klaar voordat je het tijdens je diner serveert.

Kies binnen het menu voor een afwisseling van vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Eventueel kun je het menu ook volledig vegetarisch houden. Pas de hoeveelheid van de gerechten aan op het aantal gangen dat je gaat serveren. Hoe meer gangen, hoe kleiner de gerechten, zodat je aan het einde van de avond niet overvol zit.

 

Boodschappenlijstje maken
Zodra je alle gerechten hebt gekozen, maak je een boodschappenlijstje van alle ingrediënten die je nodig hebt. Let bij de recepten op het aantal personen waarvoor het gerecht is bedacht en pas dit aan op basis van het aantal mensen waarvoor jij het gaat klaarmaken. Bedenk ook of je nog bakjes, zakjes, folie en keukengerei nodig hebt om de gerechten mee te bereiden of in te bewaren. Controleer ook of je genoeg glazen, borden en bestek hebt.

 

Aankleding
Hoe ga je de gerechten presenteren? Als je voor een thema hebt gekozen, kun je de tafel en de ruimte aankleden aan de hand hiervan. Wil je het liever neutraal houden, kies dan voor een wit, beige, zandkleurig, zilver(grijs) of donker effen tafelkleed met bijpassende servetten, witte of lichtgekleurde borden, ongekleurde glazen en zilverkleurig bestek. Je kunt de tafel verder aankleden met kaarsen, bloemen en andere leuke accessoires. Geef je een etentje in de buitenlucht? Denk dan ook na over voldoende verlichting, beschutting voor als het slecht weer wordt en eventuele verwarming. Ook belangrijk bij de aankleding is de muziek. Zorg voor rustige, niet te dominante achtergrondmuziek. Muziek mag niet afleiden van het eten en is voornamelijk bedoeld om de sfeer te bepalen en ongemakkelijke stiltes te voorkomen.

 

Menukaarten maken
Naast de aankleding van de eettafel is het erg leuk om menukaartjes te maken met daarom de gerechten en de wijnen die geserveerd zullen worden. Gasten kunnen zo zien wat er op het menu staat en wat ze kunnen verwachten. Evenals de uitnodigingskaarten kun je de menukaarten maken in de stijl van het gekozen thema of juist kiezen voor een neutrale menukaart. Poobies biedt diverse, neutrale menukaarten aan of je kunt zelf je menukaarten ontwerpen.

 

Boodschappen doen
Zodra je boodschappenlijstje compleet is, met zowel etenswaren als dingen die je extra nodig hebt, kun je boodschappen gaan doen. Producten die lang(er) houdbaar zijn of die je kunt invriezen kun je een week of langer van tevoren kopen. Koop verse producten het liefst niet meer dan een dag voor het etentje.

 

Huis schoonmaken
Zorg dat je huis of de ruimte waar het etentje wordt gehouden schoon is. Het beste kun je dit een dag van tevoren doen, zodat je op de dag van het etentje alle tijd en aandacht aan het bereiden van het menu kunt besteden.

 

Menu voorbereiden
Lees alle recepten aandachtig voor en bereid alvast voor wat mogelijk is. Zo kun je drank alvast koud zetten en bepaalde onderdelen van gerechten vaak al klaarmaken en koel zetten in de koelkast of vriezer. Op de dag van het diner kun je eerder op de dag ook alvast groente snijden.
Tip: warm van tevoren de borden waarop je het gerecht serveert op. Zo blijft het eten langer warm en heb je meer tijd om borden op te maken en uit te serveren.

 

Het diner
Het moment is daar: je hebt alles voorbereid, de tafel is gedekt en je gasten zijn gearriveerd. Dan rest er nog maar één ding en dat is genieten! Zorg dat je niet als een gek de hele avond heen en weer rent tussen de keuken en de tafel met je gasten, maar geniet ook daadwerkelijk van alles wat je hebt klaargemaakt en van het gezelschap!