Ben je in verwachting? Of zijn jullie aan het proberen zwanger te worden? Zwanger raken en een kind op de wereld zetten zijn mooie gebeurtenissen, maar het betekent ook dat er veel praktische zaken geregeld moeten worden voordat de baby ter wereld komt. Zo krijg je te maken met afspraken maken met de verloskundige, het regelen van geboortekaartjes en het aanschaffen van babybenodigdheden. Met de onderstaande checklist krijg je een indruk van wat er allemaal bij komt kijken vanaf het moment dat je zwanger raakt tot het moment dat je kindje ter wereld komt. Door de checklist door te nemen weet je wanneer bepaalde zaken geregeld moeten worden en kunnen jullie samen optimaal van de zwangerschap én jullie baby kunnen gaan genieten!


Het eerste trimester (0-12 weken)

Zodra je zwanger wilt worden

  • Foliumzuur slikken
    Ongeveer 4 weken voordat je zwanger wilt worden of zodra je stopt met de anticonceptie begin je met het slikken van foliumzuur. In het beginstadium van de ontwikkeling van het ongeboren kind is foluimzuur erg belangrijk. Het vermindert de kans op geboorteafwijkingen, zoals een open ruggetje. Foliumzuur is te koop bij de drogist of apotheek.
     
  • Menstruatiecyclus bijhouden
    Houd je menstruatiecyclus bij, zodat je eenvoudig kunt zien wanneer je vruchtbare periodes zijn wanneer de kans op zwanger raken het grootst is. Ook helpt het de gynaecoloog bij de termijnecho te bepalen wanneer je uitgerekend bent.
     
  • Zwangerschapstest doen
    Blijft de menstruatie uit op het verwachte moment? Dan kan het zijn dat je zwanger bent. Doe een zwangerschapstest om meer zekerheid te krijgen. Zwangerschapstesten zijn te koop bij de apotheek of grootwarenhuis en eveneens online te koop.

Is de zwangerschapstest positief? Gefeliciteerd, je bent zwanger!

Vanaf dit moment tot aan de geboorte zul je een aantal zaken moeten plannen en regelen om je zwangerschap in goede banen te leiden en je voor te bereiden op de komst van je baby.


4-6 weken zwanger

  • Afspraak maken met gynaecoloog voor eerste controle
    Maak een afspraak met een gynaecoloog of vroedvrouw bij jouw in de buurt en plan een datum voor de eerste kennismaking en controle. Deze vindt meestal plaats in week 8 tot 12 van de zwangerschap.
     
  • Aanmelden voor kraamzorg
    Het is verstandig om je op tijd aan te melden voor kraamzorg. Kraamzorg kan aangevraagd worden bij de thuiszorg waarmee je Mutualiteit samenwerkt. De Belgische Mutualiteit vergoed in België maximaal 12 zwangerschapscontroles en eveneens (een deel van) de bevalling en kraambedcontroles. Bovendien heb je in België recht op kraamgeld. Kraamgeld kun je vanaf de zesde maand van je zwangerschap aanvragen via www.RKW.be.
     
  • Kinderopvang regelen
    Als je na je zwangerschap weer wilt gaan werken, heb je een crèche, kinderdagverblijf of gastouderopvang/onthaalmoeder nodig voor je kleintje. Het lijkt vroeg, maar begin alvast met informatie verzamelen en informeer naar de kosten, drukke opvangdagen en eventuele wachtlijsten. Vraag ook in je omgeving naar ervaringen en tips met betrekking tot kinderopvang en alternatieve opvangmogelijkheden.
     
  • Zwangerschap aankondigen bij werkgever
    Meld zo snel mogelijk bij je werkgever dat je zwanger bent. Hiervoor is een doktersattest vereist met de verwachte bevallingsdatum. Meld je niet later dan 7 weken voor de uitgerekende datum bij je werkgever. De zwangerschapsuitkering die je tijdens je verlof krijgt, is normaal gesproken 82% van het loon. Je hebt recht op 15 weken zwangerschapsverlof als je werkt. Bespreek tijdens het gesprek met je werkgever ook of je direct na de bevalling ouderschapsverlof wilt opnemen (maximaal 4 maanden) of dat je wellicht minder wilt gaan werken.
     


8 -12 weken zwanger

  • Eerste prenatale controle
    Deze eerste prenatale controle wordt uigevoegd door de gynaecoloog of vroedvrouw. Er worden enkele basistests uitgevoerd, zoals gewichtscontrole, bloeddrukmeting, groei van de baarmoeder en de ligging en hartslag van de foetus. Er wordt hierbij een echo gemaakt. Soms zijn bijkomende onderzoeken nodig. Tijdens de cntrole kun je van de gelegenheid gebruik maken om vragen te stellen over zaken zoals zwangerschapscursussen en zwangerschapskwaaltjes. Het is handig om je voor te bereiden op de controle. Schrijf bijvoorbeeld op hoe je menstruatiecyclus voor je zwangerschap was, wanneer je de laatste pil hebt genomen, wat de eerste dag van je laatste menstruatie was en op welke datum je de positieve zwangerschapstest hebt gedaan.
     
  • Ziekenfonds informeren
    Dit is een goed moment om je zwangerschap bij het ziekenfonds te melden, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Zorgverzekeraars bieden vaak een (gratis) kraampakket aan en extra´s, zoals cadeautjes en speciale premies.


10 weken zwanger

  • Stoppen met foliumzuur slikken
    In de 10e week van je zwangerschap mag je stoppen met het slikken van foliumzuur. De inname van extra foliumzuur is vanaf nu niet meer noodzakelijk.



Het tweede trimester (13-24 weken)

13-18 weken zwanger

  • Tweede prenatale controle
    Deze controle en echo hebben als doel om de foetus te controleren op mogelijke afwijkingen, zoals een open ruggetje, hartafwijkingen, gespleten lip, etc. Ook wordt tijdens de echo de placenta gelokaliseerd en de doorbloeding van de placenta naar de baby gemeten.Bij een verhoogd risico op vroeggeboorte wordt ook de lengte van de baarmoederhals gemeten.
     
  • Tandartsbezoek plannen
    Dit is een goed moment om naar de tandarts te gaan, voordat je straks moet als je hoogzwanger bent. Informeer je tandarts ook dat je zwanger bent, zodat hij/zij daar rekening mee kan houden bij bepaalde ingrepen.
     
  • Oriënteren op geboortekaartjes
    Start alvast met nadenken over de geboortekaartjes die jullie willen sturen. Hoe wil je dat het kaartje eruit gaat zien? In welke afmetingen? Geven jullie de voorkeur aan een kant-en-klaar geboortekaartje of liever het geboortekaartje zelf maken? Bespreek jullie wensen en bekijk de voorbeeldkaartjes. Je kunt daarnaast alvast gratis proefkaartjes bestellen om je favoriete geboortekaartjes in het echt te bekijken. Kies je voor het zelf maken van een geboortekaartje, neem dan ruim de tijd om deze te ontwerpen.



20-24 weken zwanger

  • Erkennen van je kind door partner
  • Bij de geboorte van een kind volstaat de vermelding van de naam van de moeder in de geboorteakte om de afstamming langs moederszijde te bewijzen. Als je niet getrouwd bent en wilt dat de afstamming langs vaderszijde wordt vastgelegd, dan kan je partner het kind erkennen. Hiervoor is toestemming van de moeder nodig.
     
  • Achternaam van je kindje bepalen
    Als je partner je ongeboren kind gaat erkennen, is het verstandig om na te denken over de achternaam die je kindje zal gaan dragen. Dit dient bij het gemeentehuis aangegeven te worden. Krijgt het de achternaam van je partner of die van jou?
     
  • Aanmelden zwangerschapscursus
    Je kunt je voorbereiden op de bevalling en de komst van je kind door het volgen van een zwangerschapscursus. Zwangerschapscursussen zijn er in vele vormen, zoals zwangerschapszwemmen, zwangerschapsyoga, cursussen met partner, cursussen die werken aan de lichamelijke conditie, ontspanningscursussen, etc. Vraag bij de gynaecoloog, vroedvrouw of in je omgeving na welke mogelijkheden er bij jou in de buurt zijn.
     
  • Derde prenatale controleTijdens de derde prenatale controle en echografie wordt aandacht besteed aan het opsporen van een eventuele groei-achterstand en het controleren van de ontwikkeling van de foetus.



Het derde trimester (25-36 weken)

25-29 weken zwanger

  • Kraamgeld aanvragen
    Als jij of de vader van het kind werkt, kun je vanaf 6 maanden kraamgeld aanvragen. Hiervoor stuur je het aanvraagformulier naar het kindbijslagfonds van je werkgever. De gynaecoloog of verloskundige dient hierbij de zwangerschapsverklaring in te vullen of je kunt een doktersattest bijvoegen.
  • Bestellen van geboortekaartjes
    Heb je een geboortekaartje gekozen? Bestel de kaartjes dan alvast. Bij Poobies kun je kant-en-klare geboortekaartjes alvast reserveren, zodat jouw kaartje zeker en vast op voorraad is zodra je ze nodig hebt. Zodra je baby is geboren, hoef je alleen nog de ontbrekende tekst op te geven, zoals de naam, het gewicht en geboortetijd.

    Ontwerp je de geboortekaartjes zelf? Als je een account hebt aangemaakt bij Poobies, kun je je ontwerp alvast maken en opslaan voor later gebruik. Zo voorkom je dat de kaartjes nog op het allerlaatste moment gemaakt moet worden.
     
  • Doopsuiker voorbereiden
    Dit is een goed moment om de doopsuiker voor te bereiden. Denk na over de verpakking, de kleuren en de inhoud, zoals het type suikerbonen (amandel of chocolade) en extra snoepgoed (snoep, gepofte rijst, koffieboontjes, lentilles, etc.). Wacht niet te lang met bestellen, want vaak zit er een levertijd van enkele weken aan vast.
  • Attest voor reizen per trein
    Reis je regelmatig per trein? Vanaf 6 maanden zwangerschap kun je een attest aanvragen waarmee je met een 2e klas treinkaartje in de 1e klas kunt reizen.
  • Kinderkamer en baby benodigdheden bestellen
    Begin met het zoeken naar meubels en benodigdheden voor de kinderkamer en je kind, zoals een wieg, commode, kinderwagen, babybadje, etc. Houdt er rekening mee dat de levertijd van meubels lang kan zijn.
     
  • Geboorteplan opstellen
    In een geboorteplan wordt kort aangegeven wat je wensen zijn tijdens en direct na de bevalling. Bespreek dit met je vroedvrouw of gynaecoloog, zodat ze weten wat je wel en niet wilt, wat je verwachtingen zijn en waar je tegenop ziet. Je kunt in het geboorteplan bijvoorbeeld aangeven hoe en waar je wilt bevallen, wie erbij mogen zijn en hoe het na de bevalling verder gaat.
     
  • Bezoek van kraamzorg
    In deze periode komt de kraamzorg op bezoek voor een oriënterend gesprek. De kraamzorg legt uit wat ze precies doen, bekijkt samen met je hoe de beschikbare uren ingedeeld kunnen worden, vraagt of je borstvoeding wilt geven of niet en wat je wensen na de bevalling zijn (denk hierbij ook aan het geboorteplan). Op basis hiervan wordt een zorgplan opgesteld.
     
  • Op reis met het vliegtuig
    Ga je in deze periode nog op reis of vakantie met het vliegtuig? Vanaf 28 weken zwangerschap dien je een zwangerschapsverklaring te hebben om te mogen vliegen. Het wordt afgeraden om vanaf de zevende maand nog te vliegen, want de verlaagde luchtdruk in de cabine kan weeën opwekken. Controleer bij de vliegmaatschappij tot welke maand zij nog zwangere vrouwen vervoeren, want dit verschilt.
     
  • Naam voor je kind bedenken
    Wellicht weet je al lang hoe je kind gaat heten. Maar als dit niet het geval is, is het goed om hier samen met je partner over na te gaan denken. Voor inspiratie zijn op internet vele sites met babynamen te vinden.
     
  • Babykamer in orde maken
    Zorg ervoor dat je de babykamer nu in orde maakt en dat verbouwingen, verven, gordijnen ophangen, etc. niet tot het laatst worden uitgesteld. Je wilt natuurlijk wel dat je kindje in een gespreid bedje beland, zodra hij of zij geboren is!



30-33 weken zwanger

  • Telefoonlijst maken
    Maak een lijst met telefoonnummers van de personen die je moet bellen als de bevalling gaat beginnen en van de personen die je moet bellen zodra je baby geboren is.
     
  • Koffertje klaarzetten
    Zet een koffertje klaar met noodzakelijke spullen voor als je (onverwacht) in het ziekenhuis gaat bevallen. Zet de volgende spullen klaar:
    - Kleding en toiletspullen
    - Babykleertjes
    - Maxi-Cosi / autostoeltje
    - Fototoestel en/of videocamera met oplader/batterijen
    - Overzicht van belangrijke telefoonnummers (bijv. familie, vrienden, oppas, buren, Poobies/drukker van je kaartjes, etc.)
    - Tijdschrift, boek, MP3-speler
     
  • Zorgverzekering voor je kind
    Het is verstandig om je kindje direct na de geboorte te verzekeren. Een kind kan tot z'n 25ste jaar ingeschrevne staan bij de ouders. Nadat je je baby hebt ingeschreven bij de gemeente, ontvang je een 'attest in het raam van de ziekte- en invaliditeitsverzekering'. Dit dien je op te sturen naar het ziekenfonds, waarna deze je kindje zal inschrijven.
     
  • Babykleertjes wassen
    Voordat je de babykleertjes gaat gebruiken, is het goed om ze een keer te wassen. Hiervoor is geen speciaal wasmiddel nodig. Neem het wasmiddel dat je altijd gebruikt en gebruik geen wasverzachter, want hier kan de tere babyhuid niet tegen.
     
  • Opvang voor kinderen en huisdieren regelen
    Heb je oudere kinderen en/of huisdieren? Regel opvang voor het moment dat je gaat bevallen.



34+ weken zwanger

Nu is het wachten op het moment dat je kindje wordt geboren!


Enkele laatste controles:

  • Heb je het telefoonnummer van de gynaecoloog of vroedvrouw bij de hand?
  • Heb je voldoende benzine in je auto voor als je (onverwachts) naar het ziekenhuis moet?
  • Staat het koffertje klaar?




Na de bevalling

  • Kraamvisite
    Zodra je bent bevallen, verblijf je nog zo´n 4 à 5 dagen in het ziekenhuis. Meestal krijg je tijdens deze dagen veel familie en vrienden op bezoek. Je kunt er ook voor kiezen om bezoekers te laten wachten totdat je weer thuis bent. Dan heb je de eerste dagen wat meer rust om bij te komen van de bevalling. Ook komt het tegenwoordig steeds vaker voor dat vrouwen kiezen voor een poliklinische bevalling, waarbij je maximaal 2 dagen in het ziekenhuis verblijft. Dan kun je daarna in je eigen, vertrouwde omgeving bijkomen.
     
  • Geboortekaartjes definitief bestellen
    Geef de allerlaatste gegevens, zoals de naam van je baby, het gewicht, de lengte en de geboortetijd door aan Poobies of de drukker, of voeg zelf de gegevens toe aan je zelf ontworpen geboortekaartje. Daarna kunnen de kaartjes definitief besteld worden en heb je ze snel in huis.
     
  • Kind inschrijven bij gemeente
    Ten laatste op de eerste werkdag na de geboorte dient de kennisgeving van de geboorte te worden gedaan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het kindje geboren is. Dit wordt gedaan door het ziekenhuis of de vroedvrouw. Binnen 15 dagen na de geboorte dienen de vader, moeder of beiden het kind in te schrijven bij de gemeente. Hierbij wordt de naam en voornaam/voornamen doorgegeven.
     
  • Kinderbijslag
    Bijna ieder kind woonachtig in België heeft recht op kinderbijslag. De kinderbijslag is hoger voor sommige eenoudergezinnen. Kinderbijslag stopt op 31 augustus van het jaar waarin het kind 18 jaar wordt. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met het kinderbijslagfonds van de werkgever.
     
  • Geboortekaartjes versturen
    Heb je de geboortekaartjes ontvangen? Dan hoef je ze alleen nog te versturen!

 

 

geboortekaart
geboortekaart
geboortekaart
geboortekaart