Je eerste eigen appartement of woning, eindelijk samenwonen of een grotere, nieuwe woning; een andere plek om te wonen kondigt een nieuwe fase in je leven aan. En een nieuw adres betekent ook dat je al jouw spullen van de ene locatie naar de andere zal moeten verhuizen!
Bij verhuizen komt vaak meer kijken dan je op het eerste gezicht verwacht. Daarom vind je hieronder een handige verhuischecklist waarbij alle punten worden besproken waar je aan moet denken als je gaat verhuizen.

 

De verhuis-checklist
 

 

Als je weet dat je gaat verhuizen

  • Plan de verhuisdatum
    Nu je weet dat je gaat verhuizen, is het verstandig om een verhuisdatum te plannen. Op basis van deze datum kun je vervolgens alle zaken rondom het verhuizen regelen.

 

  • Check de opzegtermijn of zet je woning te koop
    o   Woon je momenteel in een huurwoning? Controleer dan de opzegtermijn van je huidige woning. Zo weet je hoe ver van tevoren je de huisbaas moet inlichten over je verhuizing. Meestal bedraagt de opzegtermijn 1 of 2 maanden. Controleer ook of de opzegtermijn ingaat per de 1e van de maand of per direct en of je nog borg terugkrijgt.

    o   Verlaat je een koopwoning? Zet deze woning dan te koop. Je kunt zelf je woning verkopen of het regelen via een makelaar.

 

  • Huisvestingsvergunning
    Als je een goedkope woning wilt huren of kopen, kan het zijn dat je een huisvestingsvergunning moet aanvragen. De gemeente bepaalt of een huisvestingsvergunning nodig is en voor welke woningen. Informeer daarom bij je gemeente of dit op jouw toekomstige woning van toepassing is.

 

  • Overzicht verbouwing of renovatie maken
    Maak een lijstje van de onderdelen van je nieuwe woning die vervangen of vernieuwd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van muren, een nieuwe keuken of badkamer of het aanleggen van gas/water/licht, maar vergeet ook zeker niet zaken zoals het aanschaffen van een nieuwe vloer, verlichting en het schilderen van de woning. Rangschik het lijstje naar wat eerst moet gebeuren, wat als tweede, etc. Ga daarbij na wat wanneer geregeld moet worden. Zo heb je voor jezelf een duidelijk overzicht van alles wat nog moet gebeuren voordat je je woning kunt betrekken en kun je rustig alles plannen.

 

  • Woning opmeten
    o   Meet de oppervlaktes van de kamers in je nieuwe woning. Dat is handig voor het berekenen van bijvoorbeeld het aantal vierkante meters muur dat geverfd moet worden of de hoeveelheid vloer die gelegd moet worden.

    o   Naast het opmeten van de oppervlaktes is het handig om te weten waar precies de ramen, stopcontacten en andere elektra-, water- en gasaansluitingen in huis zijn. Teken een plattegrond van de woning en plaats deze onderdelen erin.

 

  • Hypotheek afsluiten
    o   Ga je een woning kopen? Dan zal je een hypotheek nodig hebben om de woning te kunnen financieren. Informeer bij banken naar de mogelijkheden of vraag een financieel adviseur je hierbij te helpen.

    o   Als je al een hypotheek hebt voor je huidige woning, kun je besluiten deze mee te nemen naar je nieuwe woning of een nieuwe hypotheek af te sluiten. Vraag bij de bank of je financieel adviseur om advies.

 

  • Huurtoeslag
    Ga je een woning huren? Wellicht kun je dan huurtoeslag of huursubsidie krijgen. Dat is een bijdrage in de huurkosten als de huurkosten te hoog zijn in verhouding met het inkomen. Op de website van de Belastingdienst kan een proefberekening worden gemaakt en kan de huurtoeslag worden aangevraagd.

 

  • Nieuwe gemeente
    Verhuis je naar een andere (onbekende) gemeente? Dan is het nuttig om alvast informatie over de gemeente en de omgeving aan te vragen. Oriënteer je op voorzieningen in de buurt, zoals supermarkten, zorg, scholen, verenigingen, opvang en openbaar vervoer. Check ook de belastingen en gemeentelijke bepalingen.

 

 

 

Enkele maanden voor de verhuizing

  • Verzekeringen afsluiten
    Controleer of je alle benodigde verzekeringen voor je woning hebt, zoals een inboedel-, rechtsbijstand-, opstal- en WA-verzekering. Misschien dat deze verzekeringen aangepast moeten worden op je nieuwe woonsituatie. Heb je deze verzekeringen nog niet, dan is het verstandig om deze af te sluiten om in te spelen op eventuele problemen met je woning in de toekomst.

 

  • Offertes van verhuisbedrijven opvragen
    Als je gebruik wilt maken van een verhuisbedrijf om je spullen van je huidige woning naar je nieuwe woning te verplaatsen, is het handig om bij verschillende verhuisbedrijven offertes op te vragen. Vergelijk welke producten en diensten bij elk bedrijf zijn inbegrepen. Door te vergelijken en te onderhandelen, kun je met behulp van de offertes het verhuisbedrijf met de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.

 

  • Verhuizing plannen
    Ga na welke spullen je wel en niet wilt meenemen naar je nieuwe huis. Maak desnoods een lijstje van de spullen die je weg wilt doen en ga na of je ze nog aan iemand kunt geven of verkopen of dat ze bij het vuilnis kunnen. Als je veel grote meubels (grofvuil) hebt, is het handig om alles te verzamelen en in één keer weg te brengen naar het afvalstation of een afspraak te maken om het te laten ophalen.

 

  • Opslag regelen
    Zit er een periode tussen het verlaten van je oude woning en het betrekking van je nieuwe stulpje? Of ga je nieuwe meubels kopen die je nog niet gelijk kwijt kunt? Dan zullen je meubels ergens moeten worden opgeslagen. Zoek in je omgeving naar een opslag waar meubels schoon en droog kunnen worden weggezet totdat je ze nodig hebt.

 

  • Nieuwe school uitzoeken en kinderen aanmelden
    Ga je verhuizen naar een andere gemeente of ver weg van de huidige school van je kinderen, dan moeten ze wellicht overgeplaatst worden naar een nieuwe school. Ga tijdig op zoek naar een goede school in je nieuwe buurt en schrijf ze in. Soms moet dat al 10 weken van tevoren. Licht ook de huidige school in over de op handen zijnde verhuizing.

 

 

 

Twee maanden voor de verhuizing

  • Energiecontracten omzetten of opzeggen
    Al zo’n drie maanden voor de verhuisdatum is het mogelijk om energieleveranciers in te lichten over de verhuizing. Je kunt gas, water en licht laten omzetten naar je nieuwe adres of het huidige energiecontract opzeggen. Controleer bij het opzeggen wat de voorwaarden zijn. Deze kunnen per energieleverancier verschillen.

 

  • Telefonie en internet omzetten of aanvragen
    o   In je huidige woning zal de telefonie en internetaansluiting opgezegd moeten worden, maar in je nieuwe woning wil je waarschijnlijk ook weer kunnen bellen en internetten. Als je binnen de regio verhuist (met hetzelfde netnummer), is het mogelijk je vaste telefoonnummer te behouden. Verhuis je buiten de regio, dan krijg je een ander netnummer en daarmee ook een nieuw telefoonnummer. Voor het verhuizen van je internetabonnement kun je het beste contact opnemen met de aanbieder voor meer informatie.

 

  • Huur van huidige woning of garage opzeggen
    o   Heeft jouw huurwoning een opzegtermijn van 2 maanden? Dan is nu het moment om je huur op te zeggen, zodat je straks niet met dubbele lasten komt te zitten.

    o   Huur je een garage voor je auto, motor of ander voertuig? Controleer hiervoor dan ook direct de opzegtermijn en vergeet deze niet op te zeggen.

 

  • Afspraken over overname spullen
    Als je weet wie er in je huidige woning komt te wonen, kun je met de nieuwe bewoners afspraken maken over spullen die eventueel achterblijven of overgenomen kunnen worden, zoals gordijnen, de vloer en meubels.

 

  • Automatische overschrijvingen wijzigen of stopzetten
    Worden er bedragen automatisch van je bankrekening afgeschreven die betrekking hebben op je huidige woning? Zorg er dan voor dat deze worden stopgezet of gewijzigd op het moment dat je gaat verhuizen.

 

  • Vloerbedekking en gordijnen bestellen
    Als de nieuwe woning zonder vloerbedekking en raambekleding wordt opgeleverd, is het verstandig om nu al op zoek te gaan hiervoor. De meeste vloeren en gordijnen worden geleverd met een levertijd tussen de 4 en 8 weken.

 

  • Vrije dagen opnemen
    Denk na over het aantal vrije dagen dat je nodig zult hebben rondom de verhuizing en inrichting van je nieuwe huisje. Gemiddeld kan je als werknemer twee vrije dagen per jaar opnemen voor je verhuizing, afhankelijk van je cao. Als je meer dagen nodig denkt te hebben, vraag dan tijdig deze extra vrije dagen aan bij je werkgever.

 

 

 

Zes tot acht weken voor de verhuizing

  • Verhuisdozen bestellen
    Verhuisdozen kun je bestellen via de verhuisservice of je kunt ze zelf kopen bij bijvoorbeeld een bouwmarkt. Het is handig om bij het verhuizen oude dekens of speciale verhuisdekens te hebben waar je meubels in kan wikkelen of op kan zetten. Je kunt geld besparen door in je omgeving te vragen of mensen nog oude verhuisdozen hebben liggen en of ze oude dekens of beddengoed kunnen missen.

 

  • Verhuiskaarten maken
    o   Wil je originele verhuiskaartjes versturen? Ontwerp ze dan zelf! Bij Poobies kun je vele voorbeelden van verhuiskaarten bekijken en deze gebruiken als basis voor je eigen verhuiskaart. Of je kunt beginnen met een blanco kaartje waar je kaders, achtergronden, afbeeldingen en tekst aan toevoegt om zelf unieke verhuiskaarten te maken.

    o   Vermeld je nieuwe, volledige adres op je verhuiskaartje en eventueel je (nieuwe) telefoonnummer en e-mailadres waar mensen je op kunnen bereiken.
verhuiskaart
verhuiskaart

 

  • Huis opruimen
    Begin met het opruimen van je huidige woning. Werk systematisch kamer voor kamer door. Maak een scheiding tussen spullen die je meeneemt naar je nieuwe huis, spullen die weggegooid moeten worden en spullen die je nog kunt verkopen of weggeven.

 

  • Speciaal transport regelen
    Voor het verhuizen van zware objecten, zoals een piano, moet speciaal transport geregeld worden. Verdiep je nu alvast in welke (verhuis)bedrijven dit voor je kunnen doen.

 

  • Inpakken
    Begin tijdig met het inpakken van je spullen, want vaak heb je meer dan je denkt! Begin met spullen die je in de komende weken niet of nauwelijks meer nodig hebt. Pak de verhuisdozen afwisselend in met lichte en zware spullen. Het beste wikkel je breekbare spullen in oude kranten of vloeipapier om te voorkomen dat het kapot gaat tijdens de verhuizing. Schrijf op iedere doos wat erin zit en in welke kamer het moet komen. Maak alles wat je inpakt ook gelijk schoon. Dat bespaart straks met uitpakken een hoop tijd! Houd minimaal 1 verhuisdoos achter voor op de verhuisdag. Mochten er dan nog spullen ingepakt moeten worden, dan kun je deze reservedoos hiervoor gebruiken.

 

  • Belangrijke papieren apart houden
    Zorg dat je bij het inpakken belangrijke papieren, zoals paspoorten, rijbewijzen, verzekeringspapieren, etc. apart houdt en op een veilige plek opbergt. Je wilt niet dat deze papieren per ongeluk verdwijnen tijdens de verhuizing!

 

 

Vier weken voor de verhuizing

  • Hulp bij verhuizen regelen
    Ben je van plan om zelf te verhuizen, zonder verhuisbedrijf? Vraag dan tijdig aan vrienden en familie of ze je kunnen komen helpen met de verhuizing.

 

  • Opvang voor kinderen en huisdieren
    Kinderen en huisdieren kun je het beste bij een opvang plaatsen op de dag van de verhuizing. Zo kun je je volledig richten op een snelle overgang van je oude naar je nieuwe woning, zonder ook je kinderen of huisdieren in de gaten te hoeven houden. Bovendien is het voor kinderen en dieren ook rustiger om niet bij een verhuizing (en de daarmee gepaard gaande drukte en stress) aanwezig te zijn.

 

  • Verhuisauto regelen
    Ga je zelf je inboedel verhuizen? Dan is nu het moment om alvast een verhuisauto te reserveren voor de verhuisdag.

 

  • Adressenlijst verhuiskaarten
    o   Maak een lijstje van iedereen aan wie je een verhuiskaart wilt sturen, dan hoef je dat niet op het allerlaatste moment nog te doen. Als je nu een lijstje maakt, geeft je dat ook wat tijd om eventueel vergeten personen later nog aan het lijstje toe te voegen.

    o   Aan wie moet je allemaal een adreswijziging sturen? Denk bijvoorbeeld aan: familieleden, vrienden, kennissen, buren, werkgever en collega’s, (zaken)relaties, gemeenten, huisarts, tandarts, specialisten, verzekeringsmaatschappijen, kerk, bank, notaris, verenigingen, autogarage, scholen en opleidingen, postorderbedrijven, dagbladen en magazines en spaarprogramma’s.

 

  • Naambordje laten maken
    Laat een nieuw naambordje maken voor je nieuwe woning. De levertijd voor naambordjes graveren is vaak enkele dagen tot soms zelfs enkele weken.

 

  • Afspraak installateur inplannen
    Maak een afspraak met een installateur om de verwarming, cv en boiler in de nieuwe woning te laten controleren. Mocht er nog iets moeten worden aangepast, dan is er nog tijd voordat je in de nieuwe woning trekt.

 

  • Schoorsteen vegen
    Heeft de nieuwe woning een schoorsteen? Laat deze dan vegen voordat je de woning betrekt, tenzij de huidige bewoners kunnen aantonen dat dit recentelijk nog gebeurd is.

 

  • (Zorg)instellingen inlichten
    Licht je huisarts, tandarts, apotheek en eventuele zorgspecialisten in over de op handen zijnde verhuizing. Stuur ze ook een verhuiskaart.

 

  • Nieuwe tandarts en huisarts zoeken
    Als je gaat verhuizen is het misschien nodig om een nieuwe tandarts en/of huisarts te regelen. Begin hier tijdig mee, want de kans bestaat dat je niet direct terecht kan. Licht ook je ziektekostenverzekering in als je van tandarts of huisarts verandert.

 

  • Adreswijziging doorgeven bedrijven
    Om bedrijven in te lichten over je verhuizing, kun je gebruik maken van de verhuisservice van PostNL. Via deze service wordt je nieuwe adres doorgegeven aan verzekeraars, banken, telecombedrijven en andere bedrijven. Je kunt dit online regelen.

 

 

Twee weken voor de verhuizing

  • Verhuiskaarten sturen
    De daadwerkelijke verhuisdatum komt in zicht! Als de verhuisdatum vast ligt, kun je je verhuiskaartenaan vrienden en familie sturen. Uiteraard kun je ook wachten totdat je daadwerkelijk in je nieuwe huis woont voordat je de verhuiskaartjes stuurt.

 

  • Vriezer leegeten
    De vriezer kun je het beste eerst leeg maken en ontdooien voordat je gaat verhuizen. Begin daarom nu met het leegeten van je vriezer om te zorgen dat je niets of nauwelijks iets hoeft weg te gooien.

 

  • Verhuisverzekering afsluiten
    Een inboedelverzekering dekt meestal een groot deel van eventuele brandschade of schade tijdens het vervoer bij verhuizen. Toch is het goed om de voorwaarden van je inboedelverzekering van te voren even goed te controleren. Als je veel kostbare spullen moet verhuizen, is het wellicht beter om een verhuisverzekering af te sluiten.

 

  • Geleende boeken en spullen terugbrengen
    Heb je nog (bibliotheek)boeken liggen of spullen die je van iemand hebt geleend? Breng ze dan nu terug, dat scheelt volume en gewicht met verhuizen.

 

 

 

Eén week voor de verhuizing

 

  • Verhuizing voorbereiden
    o   Demonteer alvast de meubels die niet veel worden gebruikt.
    o   Haal lampen, schilderijen en andere hangende spullen van muren en plafonds.
    o   Verwijder raambekleding waar dat al kan. Nu is ook een goed moment om gordijnen te wassen. Dan kun je ze direct schoon ophangen in je nieuwe woning.

 

  • Nieuwe huis schoonmaken
    Start met het schoonmaken van de nieuwe woning, dan hoef je dat op de dag van de verhuizing niet meer te doen. Je kunt de woning ook alvast stofferen door bijvoorbeeld gordijnen op te hangen.

 

  • Boodschappen doen voor verhuisdag
    Haal voldoende eten en drinken in huis voor de verhuisdag. Houd hierbij ook rekening met de verhuizers of mensen die je komen helpen verhuizen.

 

  • Tuinplanten lossteken
    Haal vaste tuinplanten die je wilt meenemen naar je nieuwe tuin uit de grond (indien het jaargetijde geschikt is) en bewaar ze zo lang in emmers of plastic zakken.

 

  • Huisvuilcontainers legen en schoonmaken
    Laat huisvuilcontainers leeg en schoon achter. Eventueel kun je ook de afvalkalender erbij doen voor de nieuwe bewoners.

 

 

Eén dag voor de verhuizing

  • Vriezer en koelkast ontdooien en schoonmaken
    Haal alle overgebleven etenswaren uit de vriezer en koelkast, ontdooi de vriezer en maak zowel de vriezer als koelkast goed schoon. De overgebleven etenswaren die je wilt meenemen, kun je tijdelijk in een koelbox bewaren totdat je in de nieuwe woning de koelkast en vriezer weer in gebruik kunt nemen.

 

 

  • Opvang huisdieren en kinderen
    Breng huisdieren en kinderen naar een opvangadres om je handen vrij te hebben tijdens de verhuizing.

 

  • Wasmachine voorbereiden
    Voordat je de wasmachine gaat verhuizen, is het verstandig om het water uit de wasmachine af te tappen en de trommelbeveiliging vast te zetten. Dit voorkomt draaien en kantelen van de trommel tijdens het vervoer.

 

  • Laatste spullen inpakken
    Demonteer de laatste meubels en pak de laatste spullen in.

 

  • Parkeerplaats reserveren
    Woon je in een omgeving waar parkeren lastig is? Probeer dan alvast een plek te reserveren waar je de verhuiswagen morgen neer kunt zetten.

 

 

Dag van de verhuizing

  • Laatste woningcheck
    Check alle ruimtes van de woning om te zien of alles is ingepakt en afgehaald.

 

  • Huis schoonmaken
    Maak je huidige woning schoon. Zo laat je het netjes achter voor de nieuwe bewoners.

 

  • Sleutels, geld en cheques in de handbagage
    Doe sleutels, geld, cheques en andere belangrijke papieren in je handbagage.

 

  • Meterstanden noteren
    Noteer de meterstanden van gas, water en elektra. Dit is handig voor de laatste afrekening.

 

  • Gas en elektra afsluiten
    Draai de gaskraan dicht en zet de centrale verwarming uit. Verhuis je in een koude periode? Laat dan eventueel de verwarming op een lage stand aan om de woning vorstvrij te houden.

 

  • Waterleiding aftappen
    Verhuis je in een koude periode? Draai dan de waterleiding dicht om bevroren waterleidingen te voorkomen.

 

  • Ramen en deuren sluiten
    Check of alle ramen en deuren goed zijn afgesloten. Controleer ook of eventuele sleutels voor ramen en deuren compleet zijn.

 

  • Foto’s maken
    Maak foto's van de binnen- en buitenkant van de woning. Dit helpt als bewijs achteraf bij eventuele beschadigingen.

 

  • Sleutels inleveren
    o   Alles uit de woning en alles goed afgesloten? Lever dan de sleutels van je woning in bij de huismeester of bij de nieuwe bewoners.

    o   Eventueel kun je de nieuwe bewoners jouw nieuwe adres geven voor het geval er post voor jou op je oude adres binnen komt.

 

 

Tijdens en na de verhuizing

 

  • Spullen checken op schade
    Controleer alles uitgepakte spullen op eventuele schade die tijdens het verhuizen is ontstaan. Bij schade kan de inboedelverzekering (of verhuisverzekering) worden geraadpleegd.

 

  • Inrichten nieuwe woning
    Zet alle meubels zoveel mogelijk direct op de juiste plaats, zoals een bank, eettafel en bed.

 

  • Afrekenen met uw verhuisbedrijf
    Betaal contact of per pin het verhuisbedrijf voor de verrichtte werkzaamheden.

 

  • Bewoonbaar maken van het huis
    Maak zo snel mogelijk één kamer bewoonbaar. Zo heb je in ieder geval een ruimte waarin je kan verblijven totdat de andere kamers ook zijn ingericht.

 

  • Raambekleding ophangen
    Zorg dat er in de belangrijkste kamers van het huis als eerste raambekleding wordt opgehangen, zoals in de woonkamer en slaapkamer. Dan heb je hier alvast wat privacy.

 

  • Apparaten inschakelen
    o   Geef je vriezer en koelkasteen dag rust voordat je ze weer inschakelt.

    o   Haal de trommelbeveiliging van de wasmachine voordat je deze gaat gebruiken.

 

  • Sleutels bijmaken
    Laat een extra set sleutels bijmaken van je nieuwe woning.

 

  • Naambordje ophangen
    Hang je nieuwe naambordje op.

 

  • Verhuisspullen terugbrengen
    Lever de verhuisauto, lege dozen en verhuisdekens weer in.

 

  • Kennismaken met buren / huismeester
    Bel even bij je nieuwe buren aan om kennis met ze te maken en ze te informeren over het feit dat jij er bent komen wonen. Nodig ze desnoods uit om een keer iets te komen drinken, dan kun je ze gelijk beter leren kennen! Als je bent verhuisd naar een huurwoning, maak dan ook kennis met de huismeester.

 

  • Adreswijziging doorgeven gemeente
    Binnen 5 dagen na de verhuizing moet je bij Burgerzaken van de gemeente waarin je bent komen wonen aangifte doen van adreswijziging.

 

  • Post en adreswijziging controleren
    Check of alle post wordt doorgezonden en of alle adreswijzigingen bevestigd zijn.